Το Σάββατο 4 Απριλίου πραγματοποιήθηκε Γενική συνέλευση του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης «Αρμονίας Γένεσις», στο εστιατόριο - καφέ ''Μάμας'' όπου μεταξύ άλλων, έγινε  απολογισμός των δράσεων του συλλόγου για τη χρονιά που πέρασε.

Ο απολογισμός του 2011 περιλαμβάνει το Μουσικό Φεβρουάριο ένα δεκαπενθήμερο με μαθητικές συναυλίες των μουσικών εργαστηρίων  πιάνου, κιθάρας κρουστών και σαντουριού, καθώς και τη διοργάνωση  διαγωνισμού με θέμα:« Η καλύτερη Σπουδή». Μέσα από αυτό τα παιδιά εξέλιξαν τις τεχνικές και εκφραστικές τους δεξιότητες, ανέπτυξαν την ενεργητική ακρόαση με βάση την ευγενή άμιλλα. Για τον διαγωνισμό απονεμηθήκαν  βραβεία διακρίσεις και έπαινοι. Στόχος του συλλόγου είναι η θεσμοθέτηση του συγκεκριμένου διαγωνισμού.

Το Μουσικό Φεβρουάριο διαδέχτηκε η Μεγάλη Σαρακοστή όπου η προσευχή, από σκέψη γίνεται λόγος και ο λόγος γίνεται μέλος. Τα παιδιά, μέλη του Συλλόγου, έδωσαν το παρόν σε όλες τις εκκλησίες του νησιού στις ακολουθίες των χαιρετισμών κάθε Παρασκευή βράδυ ψάλλοντας θρησκευτικούς ύμνους και προσευχές.

Την Κυριακή του Θωμά τιμούνται και οι Πέντε Άγιοι Μάρτυρες Σαμοθράκης στην εκκλησία της Χώρας. Εκπρόσωποι της εκκλησίας και των αρχών και πλήθος κόσμου παρακολουθεί την θεία λειτουργία και την λιτανεία της εικόνας των Αγίων, ενώ ακολουθούν τελετή βράβευσης των αριστούχων μαθητών και εκδήλωση παρουσίασης παραδοσιακών τοπικών χορών και μουσικής.

Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης: «Αρμονίας Γένεσις» στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων διοργανώνει ο ίδιος  αλλά και συμμετέχει σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται στη Δράμα και την Αλεξανδρούπολη. Οι εκδηλώσεις έχουν ως εξής:

Αποσπάσματα από το μοιρολόι της Παναγιάς που ερμήνευσε η παιδική χορωδία του συλλόγου φίλων μουσικής Σαμοθράκης "Αρμονίας Γένεσις" στις 21-22 Απριλίου 2011 στους ιερούς ναούς των εκκλησιών της Χώρας και Αλωνίων Σαμοθράκης. Το μοιρολόι της Παναγιάς ανήκει στην κατηγορία των παραθρησκευτικών τραγουδιών (παραδοσιακά-λαϊκά τραγούδια με θρησκευτικό περιεχόμενο). Το κείμενο του μοιρολογιού μας σώζεται από την τοπική λαϊκή παράδοση του νησιού της Σαμοθράκης και εξιστορεί με έναν ιδιαίτερα περιγραφικό τρόπο το Θείο Πάθος, με κεντρικά πρόσωπα την Παναγία, τον Χριστό και τον μαθητή του Αγ. Ιωάννη.

Ο Δήμος Σαμοθράκης για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2011 παραχώρησε τη λειτουργία του Πολιτιστικού καφενείου του Πλατάνου στο Σύλλογο Φίλων Μουσικής: «Αρμονίας Γένεσις». Στο χώρο του καφενείου θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος όπως τα μεγάλα πανηγύρια του Σωτήρα στις 6 Αυγούστου και του 15άυγουστου, συναυλία της Μπάντας του Δήμου Πυλαίας, Θεατρικές παραστάσεις, κ.ά. παράλληλα ο Σύλλογος διοργανώνει στο χώρο του καφενείου τις εξής εκδηλώσεις:

Διανύουμε τη Μεγάλη Σαρακοστή μέρες πνευματικής αυτοσυγκέντρωσης και ανανέωσης, μέρες νηστείας, περισυλλογής και προσευχής. Και η προσευχή, από σκέψη γίνεται λόγος και ο λόγος γίνεται μέλος. Και ο μελοποιημένος λόγος αποκτά μια άλλη διάσταση μέσω του ήχου και της μουσικής. Η μουσική από την αρχαιότητα ήταν «η γλώσσα των θεών» και ο άνθρωπος μέσω αυτής της γλώσσας υμνούσε και δόξαζε το Θεό.

Ο Μουσικός Ιούνιος σηματοδοτεί το τέλος της χρονιάς και την ολοκλήρωση των δράσεων σχετικά με το εκπαιδευτικό έργο του Συλλόγου Φίλων Μουσικής «Αρμονίας Γένεσις». Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Ιούνιος είναι το διάστημα όπου πραγματοποιούνται οι εξετάσεις των μαθητών με αφορμή την ολοκλήρωση των μουσικών εργαστηρίων (πιάνου, κιθάρας, κρουστών, σαντουριού).

Επίσης γίνονται μια σειρά από μαθητικές συναυλίες εντός ή εκτός της αίθουσας του Συλλόγου. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων του Μουσικού Ιούνη αποτελεί η συναυλία της Παιδικής Χορωδίας αφιερωμένη στην Παγκόσμια ημέρα της Μουσικής  την 21η Ιουνίου, όπως και η τελική συναυλία των Μουσικών Συνόλων.

Φέτος το ρεπερτόριο των δύο συναυλιών περιλαμβάνει τραγούδια και μουσικές από την τοπική μουσική παράδοση του νησιού με σκοπό την διατήρηση και διάδοση αυτής στις νεότερες γενιές. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μουσικό υλικό που εκτός της σύνδεσή στου με τοπικά έθιμα και παραδόσεις, μπορεί να αναδημιουργηθεί, να τροποποιηθεί, να διασκευαστεί και να ενορχηστρωθεί  για παιδική χορωδία και για μικρότερα ή μεγαλύτερα μουσικά σύνολα.

Ο σύλλογος φίλων μουσικής Σαμοθράκης «Αρμονίας Γένεσις» διοργάνωσε ένα ένα κύκλο μαθητικών συναυλιών. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη τα παιδιά που παρακολουθούν τα μουσικά εργαστήρια των τμημάτων πιάνου, κιθάρας, σαντουριού και κρουστών παρουσίασαν κομμάτια κλασσικής και παραδοσιακής μουσικής. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε στην αίθουσα του συλλόγου την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου διαγωνισμός με θέμα: «Η καλύτερη Σπουδή». Τα παιδιά εξέλιξαν τις τεχνικές και εκφραστικές τους δεξιότητες, ανέπτυξαν την ενεργητική ακρόαση μέσα από την ευγενή άμιλλα. Για τον διαγωνισμό αυτό απονεμήθηκαν  βραβεία διακρίσεις και έπαινοι.