Οι φετινές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του συλλόγου φίλων μουσικής Σαμοθράκης περιλαμβάνουν επισκέψεις και συναυλίες της Παιδικής- Νεανικής Χορωδίας στα σχολεία του νησιού, γυμνάσιο – λύκειο και δημοτικό σχολείο Καμαριώτισσας, μια χριστουγεννιάτικη συναυλία για το κοινό,

21η  Ιουνίου σήμερα.   Η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου. Η ημέρα με το περισσότερο Φως. Ήδη από την αρχαιότητα το Φως συνδέεται με τον Ήχο και τη Μουσική, μέσω του θεού Απόλλωνα,  του Θεού του Φωτός και της Μουσικής.

 Ο σύλλογος φίλων μουσικής Σαμοθράκης σε συνεργασία με το γυμνάσιο- λύκειο Σαμοθράκης, παρουσίασε μια εκδήλωση αφιερωμένη στην 39η επέτειο του Πολυτεχνείου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του γυμνασίου- λυκείου Σαμοθράκης και περιελάμβανε τα ποιήματα και το χρονικό που διάβασαν οι μαθητές του σχολείου, ενώ το μουσικό μέρος παρουσίασαν τα παιδιά του συλλόγου φίλων μουσικής ''Αρμονίας Γένεσις'' που οι περισσότεροι από αυτούς είναι και μαθητές των δύο σχολείων.

Με αφορμή την ολοκλήρωση των μουσικών εργαστηρίων πιάνου και κιθάρας, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από μαθητικές συναυλίες στο Πνευματικό κέντρο της Χώρας στο τέλος Ιουνίου του 2012. Κατά τον εορτασμό της πανευρωπαϊκής ημέρας μουσικής παρουσιάστηκαν τα κομμάτια των μαθητών που βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού με τίτλο: ''Η καλύτερη σπουδή'' για την τους μαθητές του πιάνου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο δήμαρχος κ. Χανός ο οποίος έδωσε ο ίδιος τα βραβεία στα παιδιά  και τους ευχήθηκε καλή συνέχεια στη μαθητική τους πορεία, μουσική και γενική.

Στις 19 Οκτωβρίου η Παιδική - Νεανική Χορωδία, καθώς και τα Μουσικά Σύνολα του συλλόγου φίλων μουσικής Σαμοθράκης πήραν μέρος στις εκδηλώσεις του δήμου, για τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού από του Τούρκους στις 19 Οκτωβρίου του 1912, με ειδικό μουσικό πρόγραμμα. Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο ''Νικόλαος Φαρδύς'' στη Χώρα, παρακολούθησε πολύς κόσμος που χειροκρότησε θερμά τα παιδιά του συλλόγου.

    Μετά την αρχαιοελληνική θρησκεία, ακολούθησε η χριστιανική. Η Σαμοθράκη υπήρξε από τα μέρη που γνώρισε τον χριστιανισμό πολύ νωρίς, με την επίσκεψη του Αποστόλου Παύλου. Το νησί  έγινε τόπος αγίων, τόπος άσκησης και προσευχής πολλών ερημιτών και ασκητών, και η ιερή του κοινότητα έγινε τόσο ανθεκτική που πέρασαν εννιά ολόκληρα χρόνια μετά την άλωση της Πόλης για να πέσει στα χέρια των τούρκων.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Δήμος Σαμοθράκης παραχώρησε στον Σύλλογο Φίλων Μουσικής, το πολιτιστικό καφενείο στον Πλάτανο- πλατεία παπά- Γιώργη στη Χώρα. Εκεί ο σύλλογος διοργάνωσε μια σειρά από μουσικές εκδηλώσεις με τη στήριξη ντόπιων και ξένων μουσικών, καθώς και άλλων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Η όλη διοργάνωση βασίστηκε στην εθελοντική προσφορά πολλών μελών και φίλων του συλλόγου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία, με σκοπό τη συνέχιση των εκπαιδευτικών δράσεων του συλλόγου, αλλά και την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.

Μερικές ημερομηνίες μένουν χαραγμένες στη μνήμη και την ιστορία ενός λαού. Μια τέτοια ημερομηνία στην Ιστορία του Έθνους μας, του Ελληνικού Έθνους, είναι και η 25η Μαρτίου. Ημέρα εθνικής παλιγγενεσίας, ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης. Μια επανάσταση που είχε σα στόχο να αποτινάξει  τα 400 χρόνια σκλαβιάς του ελληνικού έθνους, από τον τούρκικο ζυγό.