«Δώδεκα μέρες γιορτινές Χριστούγεννα σημαίνουν» όπως λέει ο λαός μας. Χριστούγεννα με ευχές και παινέματα για καλοτυχία και καλοζωία, για όλα τα καλά του κόσμου..! Η χριστιανική λατρεία, μαζί με τη γέννηση του Μεσσία, οροθετεί ταυτόχρονα και τον ετήσιο κύκλο.  Με αφετηρία τον έντονο συμβολισμό του χειμερινού ηλιοστασίου, όταν -μετά την πιο μεγάλη νύχτα- το φως αρχίζει να αυξάνει, τότε και η ελπίδα μιας καινούργιας ζωής προετοιμάζεται στα σπλάχνα της γης.

Η χθεσινή εκδήλωση του συλλόγου φίλων μουσικής Σαμοθράκης ''Αρμονίας Γένεσις'', έγινε για τον εορτασμό της 21ης Ιουνίου της  ευρωπαϊκής ημέρας Μουσικής. Της μεγαλύτερης μέρας του χρόνου. Η ημέρα με το περισσότερο Φως. Ήδη από την αρχαιότητα το Φως συνδέεται με τον Ήχο και τη Μουσική, μέσω του θεού Απόλλωνα. Η Μουσική, που προστατεύουν οι Μούσες  από τις οποίες πήρε το όνομα της, εμπεριέχει μέσα της την μελωδία, τον ρυθμό και την αρμονία, δηλ. την σύνδεση, την ένωση με τρόπο σοφό,  διαφορετικών και αντίθετων στοιχείων. Η Μουσική είναι έκφραση, είναι δημιουργία, είναι επικοινωνία είναι η τέχνη του να δίνεις χαρά... Η Μουσική  τη χαρακτηρίζει η απλότητα, η ειλικρίνεια και η αμεσότητα. Είναι η τέχνη που οδηγεί στο πιο εκλεπτυσμένο πεδίο σκέψης και δίνει νόημα στην ανθρώπινη ύπαρξη & δημιουργικότητα. Η τέχνη που θεραπεύει και εξυψώνει!..

17 Νοέμβρη 1973, μια ημέρα μνήμης για όλους τους Έλληνες, για όλους αυτούς που πρεσβεύουν τα αγαθά της δημοκρατίας.  Μια γενιά που διεκδίκησε το ακατόρθωτο.  17 Νοέμβρη 1973, μια ημέρα που έχει περάσει στον θρύλο. Οι συλλήψεις απλών πολιτών μόνο και μόνο επειδή εξέφραζαν δυσανασχέτηση για το καθεστώς, είχαν τρομοκρατήσει τον λαό. Ο φόβος και η απειλή πλανιόταν παντού.

Η Παιδική - Νεανική Χορωδία του συλλόγου φίλων μουσικής Σαμοθράκης ''Αρμονίας Γένεσις'', άνοιξε τις εργασίες ιατρικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο ''Νικόλαος Φαρδύς '' στη Χώρα Σαμοθράκης από τις 6-8 Ιουνίου 2014. Στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου συμμετείχε και ο συμπατριώτης μας ιατρός κ. Μαλτέζος, ο οποίος προσκάλεσε τη χορωδία του συλλόγου να ανοίξει τις εργασίες του συνεδρίου. Οι σύνεδροι συγχάρηκαν τα παιδιά της χορωδίας και τη μαέστρο της.

Β΄ παγκόσμιος πόλεμος (1939-1940). Όπως κάθε πόλεμος ήταν σκληρός, αιματηρός και συντάραξε συθέμελα ολόκληρη την οικουμένη. Διεπράχθησαν πολλές ωμότητες και βαρβαρότητες. Μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες αυτού του πολέμου ήταν η επινόηση των στρατοπέδων συγκεντρώσεως. Μεταφέρονταν εκεί γυναίκες, παιδιά, γέροι (κυρίως Εβραίοι), και αιχμάλωτοι στρατιώτες. Αυτά τα θύματα οδηγούνταν στους θαλάμους αερίων ή πέθαιναν από την πείνα.

Από την αρχαιότητα έως σήμερα η μουσική παιδεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαπαιδαγώγησης του ανθρώπου αφού οδηγεί στην ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξή του. Η ανθρώπινη μουσικότητα θεωρείται μια έμφυτη δυνατότητα του καθενός μας, ενώ η έκφρασή της συμβάλει στην εξέλιξη της προσωπικότητά μας, στην πνευματική μας ολοκλήρωση και την ψυχική μας αρμονία.

Ο σύλλογος φίλων μουσικής Σαμοθράκης ''Αρμονίας Γένεσις'' σε συνεργασία με τον δήμο Σαμοθράκης και τη Δημοσυνεταιριστκή εταιρεία Έβρου διοργάνωσε μια σειρά συναυλιών που έλαβαν χώρα το καλοκαίρι του 2014. Στις συναυλίες συμμετείχε η μουσική ομάδα ''Ηχοϋφάντες'' με παραδοσιακές μουσικές και τραγούδια, το μουσικό ντουέτο ''Κυρασουλένη'' με φωνή την Ιωάννα Λημνιού και πιάνο τη Γιώτα Τηγανούρια, καθώς και μια συναυλία με έργα του Γιάννη Κωνσταντινίδη με τις διεθνούς φήμης μουσικούς, τη Δόμνα Ευνουχίδου στο πιάνο και τη Θεοδώρα Μπάκα στη φωνή.

Και φέτος ο σύλλογος φίλων μουσικής Σαμοθράκης ''Αρμονίας Γένεσις'' τιμά την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 με τη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με το γυμνάσιο - λύκειο Σαμοθράκης. Η εκδήλωση περιλαμβάνει αφήγηση της ιστορίας από την εκπαιδευτικό και μέλος του συλλόγου Καλλιόπη Ταμπάκη, προβολή  εικόνων σχετικές με το θέμα της επανάστασης και βέβαια πολλά τραγούδια και μουσικές εμπνευσμένες από την επανάσταση των Ελλήνων του 1821.

Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και ο σύλλογος φίλων μουσικής Σαμοθράκης ''Αρμονίας Γένεσις'' διοργάνωσαν μια εκδήλωση με την Παιδική - Νεανική Χορωδία Σαμοθράκης, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος ''Η Νίκη πάει σχολείο'', αφιερωμένο στο αριστουργηματικό γλυπτό του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης, που σήμερα κοσμεί το μουσείο του Λούβρου. Η χορωδία παρουσίασε τραγούδια από την πλούσια τοπική μουσική παράδοση του νησιού, το βράδυ στις 28 Ιουνίου 2014 στο Νομαρχείο στην Αλεξανδρούπολη. Την εκδήλωση παρακολούθησε το κοινό της πόλης με ενθουσιασμό. Στο τέλος της παράστασης η Αντι-Περιφερειάρχης κα. Νικολάου απέδωσε αναμνηστικά διπλώματα στα παιδιά της χορωδίας και τα συνεχάρη για το πολύ καλό μουσικό αποτέλεσμα.