0
0
0
s2sdefault

Το Σάββατο 4 Απριλίου πραγματοποιήθηκε Γενική συνέλευση του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης «Αρμονίας Γένεσις», στο εστιατόριο - καφέ ''Μάμας'' όπου μεταξύ άλλων, έγινε  απολογισμός των δράσεων του συλλόγου για τη χρονιά που πέρασε.

Ο απολογισμός του 2011 περιλαμβάνει το Μουσικό Φεβρουάριο ένα δεκαπενθήμερο με μαθητικές συναυλίες των μουσικών εργαστηρίων  πιάνου, κιθάρας κρουστών και σαντουριού, καθώς και τη διοργάνωση  διαγωνισμού με θέμα:« Η καλύτερη Σπουδή». Μέσα από αυτό τα παιδιά εξέλιξαν τις τεχνικές και εκφραστικές τους δεξιότητες, ανέπτυξαν την ενεργητική ακρόαση με βάση την ευγενή άμιλλα. Για τον διαγωνισμό απονεμηθήκαν  βραβεία διακρίσεις και έπαινοι. Στόχος του συλλόγου είναι η θεσμοθέτηση του συγκεκριμένου διαγωνισμού.

Το Μουσικό Φεβρουάριο διαδέχτηκε η Μεγάλη Σαρακοστή όπου η προσευχή, από σκέψη γίνεται λόγος και ο λόγος γίνεται μέλος. Τα παιδιά, μέλη του Συλλόγου, έδωσαν το παρόν σε όλες τις εκκλησίες του νησιού στις ακολουθίες των χαιρετισμών κάθε Παρασκευή βράδυ ψάλλοντας θρησκευτικούς ύμνους και προσευχές.

Ακολούθησε η Μεγάλη Εβδομάδα με το Μοιρολόι της Παναγιάς και τα  Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής.

 Η εβδομάδα του Πάσχα έκλεισε με τη γιορτή των Πέντε Αγίων Μαρτύρων Σαμοθράκης που γιορτάζονται την Κυριακή του Θωμά, όπου η παιδική χορωδία του συλλόγου έψαλλε δύο ύμνους των Πέντε Μαρτύρων το Σάββατο  βράδυ στον εσπερινό, στην εκκλησία της Χώρας. Την ημέρα του Αγίου Γεωργίου η παιδική χορωδία έκανε μια εκδρομή στον κάμπο στο εκκλησάκι του Αγίου, όπου μετά τη θεία Λειτουργία έψαλε το παραθρησκευτικό τραγούδι του Αγίου.

Ο Μουσικός Ιούνιος ήταν πλούσιος από δράσεις που αφορούν στο εκπαιδευτικό έργο του συλλόγου. Πραγματοποιήθηκαν οι τελικές εξετάσεις με αφορμή το τέλος της χρονιάς και την ολοκλήρωση των μουσικών εργαστηρίων, δόθηκαν βαθμοί, έγιναν μια σειρά από μαθητικές συναυλίες είτε στην αίθουσα του Συλλόγου είτε στο Πνευματικό κέντρο της Χώρας οι οποίες ολοκληρώθηκαν με την συναυλία της Παιδικής Χορωδίας αφιερωμένη στην Παγκόσμια ημέρα της Μουσικής την 21η Ιουνίου, καθώς  και αυτή των Μουσικών Συνόλων στις 25 Ιουνίου.

Για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2011, ο Δήμος Σαμοθράκης παραχώρησε στο Σύλλογο Φίλων Μουσικής την λειτουργία του Πολιτιστικού Καφενείου στον Πλάτανο στη Χώρα. Εκεί φιλοξενήθηκαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου όπως τα μεγάλα πανηγύρια του Σωτήρα στις 6 Αυγούστου και του 15άυγουστου στην γιορτή της Παναγίας, όπως και μια σειρά από θεατρικές παραστάσεις, και μια συναυλία σε συνεργασία με το κέντρο κινηματογράφου Καβάλας. Την ίδια περίοδο ο Σύλλογος «Αρμονίας Γένεσις» διοργάνωσε τις παρακάτω εκδηλώσεις:

1. Κυριακή 24 Ιουλίου 9:15 μ.μ.

«Μπάλος»: Βραδιά παραδοσιακής μουσικής και τοπικών χορών

2. Κυριακή 31 Ιουλίου 9:15 μ.μ

«Φωνή με έγχορδα» με μουσικές Bach, Villa Lobos και  αγαπημένα ελληνικά τραγούδια.

Τραγούδι: Ιωάννα Λημνιού, βιολοντσέλο- κιθάρα: Θανάσης Τσίτσαρης

 

3. Τετάρτη 3 Αυγούστου  9:15 μ.μ.

«Τρίο ροκ» με τους Γιώργο Παπαγρηγορίου: κιθάρα, Θανάση Στεργίου: ντραμς

Μανόλη Γιατράκη:φωνή - μπάσο

4. Κυριακή 14 Αυγούστου 9:15 μ.μ.

«Παραδοσιακά τραγούδια με φωνή και κιθάρα»

κιθάρα: Θανάσης Τσίτσαρης, φωνή: Ιωάννα Λημνιού

5. Τετάρτη 17  Αυγούστου  9:15 μ.μ.

«Μουσικές για Πιάνο- Φωνή- Κιθάρα»

φωνή: Πελαγία Χονδρού, πιάνο: Απόστολος Καραγιάννης,

κιθάρα: Θανάσης Τσίτσαρης

6. Κυριακή 21 Αυγούστου  9:15 μ.μ

«Παραδοσιακοί χοροί από όλη την Ελλάδα & σαμοθρακίτικος Μπάλος» με τα παιδιά του Κ.Δ.Α.Π.

7. Τετάρτη 24 Αυγούστου 9:15 μ.μ

«Μουσικά Σύνολα» του Σ.ΦΙ.ΜΟΥ.ΣΑ. Αρμονίας Γένεσις

μουσική επιμέλεια: Γιώτα Τηγανούρια 

8. Πέμπτη 25 Αυγούστου 9:15 μ.μ

«Από τη Μόσχα στα Βαλκάνια»

με τις Όλγα Πανάγου: πιάνο, Μαρίνα Βισκούνοβα: μπαγιάν, μπαλαλάικα, μπουζούκι, Γιώτα Τηγανούρια: Φωνή σαντούρι. Στην εκδήλωση συμμετέχουν και μαθητές του συλλόγου.

Η έναρξη των μουσικών εργαστηρίων έγινε την 1η Οκτωβρίου και συνοδεύτηκε από τη συμμετοχή του Συλλόγου στα εγκαίνια του Φιδέλειου Πνευματικού Κέντρου, όπου η Παιδική Χορωδία έκανε την έναρξη της τελετής των εγκαινίων, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις  σε ένα ευρύ κοινό που ήταν παρόν.

Οι δράσεις του Συλλόγου για το 2011 ολοκληρώθηκαν με τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Αυτές  ξεκίνησαν με ένα ταξίδι στο Μουσικό Σχολείο Δράμας όπου η παιδική Χορωδία έκανε την έναρξη της χριστουγεννιάτικης συναυλίας του Μουσικού Σχολείου τραγουδώντας κάλαντα από όλη την Ελλάδα, και συνήχησε με μια μεγάλη χριστουγεννιάτικη συναυλία στον αίθριο χώρο του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου Αλεξ/πολης. Την επόμενη μέρα έψαλε τα κάλαντα στον Μητροπολίτη Αλεξ/πολης και στο φουαγιέ του πλοίου  προς Σαμοθράκη. Στην Σαμοθράκη δόθηκαν δύο συναυλίες στο Φιδέλιο Πνευματικό Κέντρο, χριστουγεννιάτικα τραγούδια  μουσικές και κάλαντα από όλον τον κόσμο, η πρώτη με την Παιδική Χορωδία και η δεύτερη με τα Μουσικά Σύνολα του Συλλόγου.