0
0
0
s2sdefault

Φέτος στη Σαμοθράκη από τις 23-26 Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 3ο χορωδιακό φεστιβάλ ''Τραγουδώντας με τα φτερά της Νίκης''. Το φεστιβάλ απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε μαθητές και εκπαιδευτικούς των Μουσικών Σχολείων. Προσκεκλημένος του φεστιβάλ ήταν και φέτος ο Αντώνης Κοντογεωργίου, καταξιωμένος μαέστρος και για πολλά χρόνια διευθυντής της χορωδίας της ΕΡΤ, με πλούσια εμπειρία, με μοναδικό

και αξιόλογο έργο στον τομέα του χορωδιακού τραγουδιού, που πραγματοποίησε μια σειρά σεμιναρίων, που απευθύνονταν σε εκπ/κους και μαθητές Μουσικών Σχολείων.
Σ΄ αυτό το διάστημα μαθητές και εκπαιδευτικοί των μουσικών σχολείων έδιναν συναυλίες ανοιχτές στο κοινό, παρουσιάζοντας μέρος της δουλειάς τους, ενώ παράλληλα παρακολούθησαν συναυλίες άλλων χορωδιών και συμμετείχαν στο βιωματικό σεμινάριο που πραγματοποίησε ο κ. Κοντογεωργίου, πάνω στην ερμηνεία των συγκεκριμένων έργων. Τα έργα που επιλέχθηκαν ήταν τέσσερα από τα σκέρτσα του Μοντεβέρντι, ένας κανόνας του Μότσαρτ και ένα Παραδοσιακό κομμάτι της Σαμοθράκης, όλα για τρίφωνη χορωδία (δύο γυναικείες φωνές και μία ανδρική).
Η διεξαγωγή του χορωδιακού φεστιβάλ με τίτλο: Τραγουδώντας με τα φτερά της Νίκης, είναι μια καινοτόμος εκπαιδευτική δράση και αποτελεί πρωτοτυπία για τα εκπαιδευτικά δεδομένα, όπου γίνεται και το άνοιγμα του σχολείου προς την κοινωνία. Η Σαμοθράκη ως ο τόπος που γέννησε τη Νίκη, βοηθά στην προσωπική συγκέντρωση, μελέτη και εμβάθυνση σε θέματα τέχνης και πολιτισμού, έχοντας ως σύμμαχο την ηρεμία του τοπίου, τη δύναμη και ενέργεια της φυσικής απλότητας και ομορφιάς. Το Φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, σ' αυτό το αριστουργηματικό γλυπτό που κοσμεί το μουσείο του Λούβρου, έχει γίνει θεσμός στη Σαμοθράκη του νομού Έβρου, στηρίζοντας το έργο των Μουσικών Σχολείων ολόκληρης της Ελλάδας και αναβαθμίζοντας την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στον τομέα του Χορωδιακού Τραγουδιού, αλλά και γενικότερα στον τομέα της Παιδείας και του Πολιτισμού.
Το φεστιβάλ και φέτος ήταν υπό την επιστημονική εποπτεία της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συνδιοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, τον Δήμο Σαμοθράκης και το Σύλλογο Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης ''Αρμονίας Γένεσις'', ενώ πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Ιλίου υπό τη διεύθυνση της Ευαγγελίας Λουκάκη, του 4ου δημοτικού σχολείου Ξάνθης υπό τη διεύθυνση της  Έφης Μπαλτσοπούλου και της Παιδικής Νεανικής Χορωδίας Σαμοθράκης υπό τη διεύθυνση της Γιώτας Τηγανούρια.
Παραστάσεις για το κοινό δόθηκαν Πέμπτη Παρασκευή και Σάββατο 23-25 Ιουνίου στις 9.00 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου Λυκείου Σαμοθράκης.

 

Στη συνέχεια ακολουθεί ένα απολογιστικό κείμενο του φεστιβάλ από τον κ. Αντώνη Κοντογεωργίου

'' Και μέσα στο κύμα μεγαλομανίας των "δήθεν", που μας φλομώνουν στα ανερυθρίαστα ψέματά τους, να ένα φως ιλαρόν, από απρόσμενη κατεύθυνση. Ναι, υπάρχουν κι αυτά που μένουν για τους πολλούς άγνωστα, επειδή προτιμούν την οδό της ταπεινότητας και της αλήθειας, την ουσία δηλαδή της τέχνης.

Στην πανέμορφη Σαμοθράκη, με 2.500 περίπου όλους-όλους τους κατοίκους της, η χαλκέντερη και προικισμένη Γιώτα Τηγανούρια επιτελεί εδώ και τρία χρόνια με την ηθική στήριξη και της δασκάλας της, Δόμνας Ευνουχίδου, του Δήμαρχου και τοπικών παραγόντων, σημαντικότατο πολιτιστικό έργο, οργανώνοντας μέσα από χίλιες δυσκολίες συναντήσεις χορωδιών, συνήθως των μουσικών γυμνασίων, με την ένθερμη συμπαράσταση της απτόητης Μαρίνας Παπαστεφάνου και πεντ' έξι ακούραστων κι εγκάρδιων συνεργατών της.

Σ' αυτές παίρνει μέρος και η νεανική χορωδία της Σαμοθράκης!

Απίστευτο; Κι όμως! Η Γιώτα (Δρ Γιώτα Τηγανούρια, που όμως δεν κάνει ποτέ πανώ τον τίτλο της), κατάφερε να βρει ανάμεσα στους ολιγάριθμους κατοίκους του νησιού παιδιά με ωραίες φωνές και αστείρευτο μεράκι, στήνοντας μια χορωδία που κάθε χρόνο με εκπλήσσει με τη ραγδαία της πρόοδο, αφήνοντάς με άφωνο.

Φέτος συμμετείχε και η χορωδία του Μουσικού Λυκείου Ιλίου, απίθανα καλή, με ωραίες φωνές, ομοιογένεια, μουσικότητα και χαρά απέραντη γι αυτό που κάνουν. Και η έκπληξη:  Μια ταπεινή παρουσία 10-12 παιδιών του 4ου δημοτικού σχολείου(!) Ξάνθης, με ασύλληπτη μουσικότητα, ομορφιά κι ευαισθησία, να τραγουδούν μονόφωνα ένα δημοτικό τραγούδι της Χαλκιδικής, μαζί με τον 10χρονο συγχορωδό τους που  σχολίαζε υπερευαίσθητα στα ενδιάμεσα των στροφών με το βιολάκι του.

Μια πρωτόγνωρη συγκίνηση για μένα, που ξέχασα προς στιγμήν και συναυλίες και μεγαλεία και αίθουσες και χειροκροτήματα κι όλους με τις δήθεν χιλιάδες συναυλίες και τις δήθεν ειδικές σπουδές.

Γνώρισα βέβαια και τους διευθυντές των χορωδιών και κατάλαβα τι συμβαίνει. Μαέστροι με μεράκι, δίψα για μάθηση, ήπιο προφίλ και άδολη χαρά για τη δουλειά με τα παιδιά των χορωδιών τους. Εξαιρετικοί συνάδελφοι, που ταπεινά αλλά με ένθερμο εσωτερικό φρόνημα πραγματοποιούν εξαίρετο έργο, υπενθυμίζοντας σε όλους, αλλά και σε μένα, την ουσία και την ανταποδοτικότητα της υπηρέτησης της Τέχνης.

Η τελευταία συναυλία ολοκληρώθηκε με κοινό πρόγραμμα. Ναι, ναι, δεν τραγούδησαν coca-cola-music, με αμερικανόφερτους πιθηκισμούς μαζορετών. Αρκέστηκαν σε ένα δημοτικό τραγούδι, στον Mozart και στον Monteverdi, σε σύμπραξη με ένα σπινθηροβόλο οργανικό σύνολο. Προφανώς υπήρξαν στην εκτέλεση και  μικροαποκλίσεις  και μικροδιαφυγές, αφού διετίθεντο μόνο τρεις κοινές πρόβες.

Αλλά αυτά ήσαν απλά "πταίσματα".

Και η αντίδραση του μη μουσικά ασκημένου κοινού της Σαμοθράκης; Ξέφρενη. Που αποδεικνύει πως η καλή μουσική, δοσμένη με ευθύνη και αγάπη, γίνεται προσιτή και συναρπαστική για όλους. Δεν χρειάζεται να καταφεύγει κανείς ούτε σε άνοστες χαριτωμενιές, ούτε σε ελαφρολαϊκά σουξέ για να προκαλέσει χειροκρότημα.

Να είσαι πάντα καλά Γιώτα Τηγανούρια με τα θαυμάσια παιδιά της χορωδίας σου και τους αξιαγάπητους συνεργάτες σου.''

Α.Κοντογεωργίου