Φέτος μπαίνουμε στον 5ο χρόνο λειτουργίας του Εργαστηρίου Παραδοσιακού Τραγουδιού. Ο λόγος δημιουργίας αυτής της ομάδας ήταν η ανάγκη μας να διασώσουμε και να διαδώσουμε όλον αυτόν τον πλούτο που λέγεται ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι, που μας έχει κληρονομήσει η λαϊκή Μούσα στο πέρασμα των χρόνων.
Και σήμερα είμαστε πολύ χαρούμενοι που αυτή η ομάδα, ξεπερνώντας τις δυσκολίες των τελευταίων χρόνων, με καραντίνες, αποκλεισμούς κλπ είναι εδώ μπροστά σας για να παρουσιάσει αυτό που θα ακούσετε. Και είναι μια ομάδα
που αποτελείται από παιδιά και ενήλικες, που είναι κάτοικοι αυτού του τόπου, αυτού του ιερού νησιού, με την μακραίωνη παράδοση και την ιδιαίτερη ιστορία και πολιτισμό! Μ αυτή λοιπόν την ομάδα μελετήσαμε όλα τα τραγούδια που θα ακούσετε και έρχεται να τα παρουσιάσει σε σας, στο κοινό, στον κόσμο από τον οποίο προήρθαν και από τον οποίο γεννήθηκαν σε άλλες εποχές, μέσα στην αγροτική και προβιομηχανική κοινωνία! Και είναι πολύ σημαντικό σήμερα, στην εποχή που ζούμε, την εποχή που θέλει να συνδέσει την ευτυχία με την κατανάλωση υλικών αγαθών, σε μια εποχή που μας θέλει να καθόμαστε στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση και να έχουμε μια παθητική στάση απέναντι στα πράγματα και την κοινωνία… σ αυτή λοιπόν την εποχή η Τέχνη (με τον λόγο, τη μουσική, το τραγούδι, και τη δραματοποίηση) αντιστέκεται σε όλο αυτό… Γιατί οι άνθρωποι μέσα από την ερμηνεία του τραγουδιού αυτενεργούν, βιώνουν συναισθήματα, πλάθουν τις εικόνες, και έτσι μεταφέρεται η ιστορία του λαού μας από γενιά σε γενιά! «…γιατί αυτόν τον κόσμο που ‘μαστε άλλοι τον είχαν πρώτα, τώρα τον έχουμε μεις κι άλλοι τον καρτεράνε..! Όλη αυτή λοιπόν η μεταφορά του λόγου, του ήχου, των εικόνων, των συναισθημάτων γίνεται μέσα από τη μουσική και την ερμηνεία της, που δημιουργεί μια άλλη διάσταση, η οποία λειτουργεί λυτρωτικά και θεραπευτικά!! για αυτούς που συμμετέχουν και ελπίζουμε και για σας που είστε σήμερα μαζί μας!
Η σημερινή μας λοιπόν παράσταση λέγεται «Ο Κύκλος της Ζωής» πρόκειται για μια σειρά τραγουδιών που συνοδεύουν τον κύκλο της ζωής του ανθρώπου. Στον κύκλο της Ζωής θα ακούσουμε αρχικά έναν βυζαντινό ύμνο το Φως Ιλαρόν γιατί όπως λένε οι Γραφές στην Αρχή Εγένετο Φως! και μετά όλη η πλάση: Τα δέντρα τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά και στο τέλος ο Άνθρωπος..! Και όταν γεννιέται ο άνθρωπος τα μωρά τα νανουρίζουν οι μάνες τους για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη και την αγάπη τους. Μετά σιγά σιγά μεγαλώνουν χαίρονται, παίζουν και πάνε σχολείο… Κάποια παιδιά όμως, και επειδή σήμερα τιμούμε την Ελληνική Επανάσταση του 1821 τις θυσίες και των αγώνα των προγόνων μας, κάποια παιδιά λοιπόν, πριν 200 και πάνω χρόνια δεν ήταν ελεύθερα για να παν σχολείο. Αυτά τα παιδιά παρακαλούσαν το φεγγάρι να είναι λαμπρό να τους φέγγει για να πηγαίνουν τη νύχτα κρυφά στο σχολειό..! Καθώς λοιπόν ο άνθρωπος μεγαλώνει, τα παιδιά γίνονται νέοι με όρεξη για τη ζωή που δε φοβούνται τα εμπόδια και τις δυσκολίες, για αυτό θα ακούσουμε τραγούδια της νιότης, της αγάπης, τραγούδια του γάμου και του γλεντιού. Για να περάσουμε στην άλλη πλευρά του κύκλου, με τραγούδια της χαμένης αγάπης, των χαμένων πατρίδων, τραγούδια της ξενιτιάς, του αποχωρισμού, τα τραγούδια θανάτου και τα μοιρολόγια. Και εκεί ακριβώς ξεκινάει η νέα αρχή του κύκλου με τα τραγούδια της Αναγέννησης και της νέας ζωής. Γιατί πάνω στην περιφέρεια του κύκλου κοινό είναι το τέλος και η αρχή!
« Ο Κύκλος της Ζωής» είναι ένα δημιούργημα του Γιάννη Καϊμάκη τέως καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Ανέβηκε για πρώτη φορά, το 1995, από το "Μουσικό Πολύτροπο", ένα σύνολο φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., που μετάφερε σε πράξη τις θεωρητικές γνώσεις των μαθημάτων της Παραδοσιακής Μουσικής και της Εθνομουσικολογίας. Τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης είχε η Σοφία Καρακάντζα, την οποία είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε εδώ και να ξανά σκηνοθετήσει μια φορά ακόμα τη παράσταση για μας και την ευχαριστούμε.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσω θερμά όσους όλους βοήθησαν για να υλοποιηθεί αυτή η παράσταση: Τη Μαίρη Πιτιακούδη για τη σκηνοθετική βοήθεια, τα γραφιστικά της παράστασης, τη βιντεοσκόπηση και την επιμέλειά της, όπως και όλα αυτά που προσφέρει τα τελευταία χρόνια στο σύλλογο μας. Ευχαριστούμε τη Νεκταρία Χατέλου και τη Μυρσίνη Λενούδια για τη διδασκαλία του Παιδικού Χορευτικού. Τον Βασίλη Ζορμπά για την επιμέλεια το χορού των ενηλίκων. Ευχαριστώ όλους τους χορωδούς μικρούς και μεγάλους, που μοιραστήκαμε μαζί όλη αυτή την εμπειρία της παράστασης, γιατί όλοι όσο μεγαλώνουμε μαθαίνουμε διαφορετικά πράγματα ο καθένας, αλλά μαθαίνουμε…! Ευχαριστούμε όλους εσάς που ήρθατε σήμερα εδώ μαζί μας, θα παρακαλέσω θερμά να κλείσετε τα κινητά σας τηλέφωνα, έχουμε φυσικό ήχο και ο όποιος θόρυβος δημιουργεί πρόβλημα. Και επίσης επειδή η παράσταση είναι μία ενότητα από την αρχή έως το τέλος της, θα σας παρακαλούσα να κρατήσετε το θερμό σας χειροκρότημα για το τέλος…! Καλά να περάσετε!!!
(κείμενο: Γιώτα Τηγανούρια, μαέστρος χορωδίας και γραμματέας του ΣΦΜΣ Αρμονίας Γένεσις)