0
0
0
s2sdefault

Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης "Αρμονίας Γένεσις" σε συνεργασία με τον Δήμο Σοχού και την συμπαράσταση του Δήμου Σαμοθράκης διοργάνωσε το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008 και ώρα 20:00 στο πνευματικό κέντρο "Ν. Φαρδύς" στη Χώρα Σαμοθράκης.

Μουσική παράσταση "Σ' αγαπώ σ΄αγαπώ" με την Παιδική Χορωδία Δήμου Σοχού και παρουσίασε επίσης "μουσικές από τις καταγραφές του Νικολάου Φαρδύ στη Σαμοθράκη του 19ου αιώνα" με την παιδική χορωδία Σαμοθράκης.

Η παιδική χορωδία του Δήμου Σοχού είναι μια σχετικά καινούρια ομάδα. Δημιουργήθηκε μέσα στον χειμώνα του 2008 με στόχο όχι μόνο να επεκτείνει την ήδη πλούσια δραστηριότητα του πολιτιστικού τμήματος του Δήμου, αλλά και να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να δουλέψουν πιο συστηματικά και να μοιραστούν τα τραγούδια τους με όλο και περισσότερους μικρούς και μεγάλους φίλους.
Το νανούρισμα είναι το πρώτο τραγούδι της αγάπης που ακούει ένα παιδί. Καθώς μεγαλώνει τα τραγούδια συνεχίζουν να αποκαλύπτουν την αγάπη του, άλλοτε μέσα από το παιχνίδι, άλλοτε με πόνο, κι άλλοτε πάλι με την μεγαλύτερη χαρά. Η χορωδία φέτος ξετυλίγει αυτήν την ιστορία τραγουδώντας το «Σ’ αγαπώ σ’ αγαπώ».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τα τραγούδια που ακούγονται είναι:
Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά (Θάσου)
Άστραψεν η Ανατολή (Θράκη)
Νάνι του ρήγα το παιδί (Μ. Χατζιδάκις-Ν. Γκάτσος)
Αγκαλιά (Μαρίζα Κωχ)
Πουλλές περδίκες (Μακεδονία)
Κανελόριζα (Μικρά Ασία)
Αλεξανδρής (Θράκη)
Ας παν να ιδούν τα μάτια μου (Πελοπόννησος)
Σου ‘πα μάνα (Πελοπόννησος)
Μάν’ αργυρό κλωντήρι (Μακεδονία)
Ένα μήλο κόκκινο (Μακεδονία)
Το τραγούδι του γάμου (Κρήτη)

Τα παιδιά που συμμετέχουν είναι οι: Αγγέλα Μπαρουξή, Άγγελος Γρούσκος, Αθανασία Τσαντάρη, Αναστασία Δάνιου, Ανδρομάχη Ασλανίδου, Άννα Μήττα, Αντώνης Γραικός, Γιάννης Παπαδόπουλος, Ελένη Τσολάκη, Ελίνα Παράσχου, Ελευθερία Ξανθού, Μαρία Δεμερτζή, Μαρία Μυλωνίδου, Μαρία Πάντου, Μαριαλένα Σταματιάδου, Μελήσα Πάπα, Τάνια Τρυφωνίδου.
Στη χορωδία συμμετέχουν επίσης οι κυρίες Ευαγγελία Δερετζή, Κατερίνα Ναβροτζίδου, Πασχαλίτσα Δοϊρανλή, Παγώνα Παράσχου και Χρυσή Νόικου. Ο Βασίλης Καραδαής συνοδεύει με την κιθάρα, ενώ η Φανή Μώραλη έχει αναλάβει τη διδασκαλία.

Η Παιδική Χορωδία Σαμοθράκης ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2004 με τη στήριξη του δήμου Σαμοθράκης. Η ιδέα προέρχεται από το φεστιβάλ «Μουσική στη Σαμοθράκη» που διοργάνωσε το καλοκαίρι του 1999 η γνωστή πιανίστα Δόμνα Ευνουχίδου, και στο πλαίσιο του οποίου λειτούργησε μεταξύ άλλων, ένα χορωδιακό εργαστήρι για τα παιδιά του νησιού. Στόχοι της χορωδίας είναι η καλλιέργεια της μουσικής παιδείας που θα στηρίζεται στην αγάπη για τη μουσική και το χορωδιακό τραγούδι, η δημιουργία ενός φυτωρίου νέων μουσικών, η προώθηση της κλασικής και παραδοσιακής μουσικής, καθώς και η ανάπτυξη ενός συνειδητοποιημένου και απαιτητικού ακροατηρίου που θα συμβάλει στην άνοδο του πνευματικού και πολιτισμικού επιπέδου. Από τον Φεβρουάριο του 2007 η χορωδία είναι υπό τη σκέπη του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης: Αρμονίας Γένεσις, που δημιουργήθηκε για να προωθήσει τον πολιτισμό μέσα από την τέχνη της μουσικής, και γιατί πιστεύει στη θετική δύναμη της μουσικής που διαμορφώνει συνειδήσεις, επιδρώντας ευεργετικά στις κοινωνικές σχέσεις και καλλιεργώντας τη συλλογική συνείδηση. Έχει δώσει πολλές συναυλίες σε τοπικό επίπεδο αποσπώντας θετικές κριτικές και τον Μάη του 2008 έλαβε μέρος στη 1η χορωδιακή συνάντηση στο πλαίσιο των «Ελευθερίων στην Αλεξανδρούπολη. Από το 2004, τη χορωδία διευθύνει η Γιώτα Τηγανούρια.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Κανελόριζα
    Εψές λιανοψιχάλιζε
    Εδώ πέρα κι αντίπερα
    Ώρα ‘ναι για τη γειτονιά
    Βασιλοπούλα αρμάτωνε
    Από ξένο τόπο
    Ένα πουλί θαλασσινό
    Μιαν ημέρα μοναχός μου
    Του Χατζηγιαννάκ’ η κόρη
    Μια μάνα που ‘χε δυο παιδιά
    Κάτω στη Ρόδο
    Καλημερίζω δυο ψυχές
    Ήσουν μικρή σ’ απάντεχα
    Όταν γυρίσω να το δω τ’ αγγελοπρόσωπο σου